فرهاد توحیدی:هنرمندان در سمتی ایستادهاند که خیلی خوشایند آقای اسماعیلی و جبلی نیست
سایت تحلیلی خبری فیلمروز:فرهاد توحیدی فیلمنامه نویس مطرح سینما که فعالیت صنفی را هم در خانه سینما به نحو چشمگیری پیگیری مینماید در گفتگویی با خبرآنلاین ضمن اشاره به وضعیت این روزهای جامعه ،سینمای امروز ایران را با بحرانی غیرقابل تصور روبرو میبیند که راه حل چندان روشنی هم برای برون رفت از ان وجود ندارد. او در قسمتی از گفتگویش با این خبرگزاری میگوید:اعتراضاتی که در ۹۶ و ۹۸ اتفاق افتاد جامعه را به آن نقطه از قهر آنتاگونیستی نکشاند که مثلاً هنرمندان ناچار شوند بین این سمت یا آن سمت انتخاب کنند؛ به همین دلیل من تصور میکنم این بار وضعیت فوقالعاده پیچیده است و تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد داشت. دستگاههای متولی فرهنگ همچنان روی همان طبل میکوبند و اتفاقاتی که در جشنواره فجر افتاد به ما میگوید که کشتی به راه خودش ادامه میدهد و دارند همچنان سرنا را از همان سر مینوازند که دوست دارند، بنابراین اتفاقی که در اینجا افتاده این است که پلهایی پشت سر خراب شده و آن پلهایی که خراب شدند پلهایی هستند که به سینماگران تراز اول مربوط میشوند. در دوران جنبش اعتراضی، خانمها با برداشتن حجاب اعتراض خودشان را نه به حجاب اجباری بلکه به دخالتهای بیرحمانه در انتخاب سبک زندگی ابراز کردند و نارضایتی خودشان را از مجموعهی قوانین و سیاستهایی که در جریان است نشان دادند. در این شرایط تصمیم برای کار کردن و کار نکردن امری شخصی است.
آقای مهران مدیری آن ویدیو را ضبط کرد و الان هم جلوی دوربین است و ممکن است صداوسیما بهزودی برنامههای ایشان را پخش کند. من با این دسته از همکاران کاری ندارم بلکه منظورم آن دوستانی هستند که اگر زمینهای هم برایشان مهیا باشد، به لحاظ اصولی از مواضعی که اتخاذ کردند کوتاه نخواهند آمد؛ بنابراین بعید میدانم کارگردانی که این مواضع را انتخاب کرده تقاضای پروانه ساخت کند، با کدام بازیگران میخواهد فیلمش را بسازد؟ در کدام سینما میخواهد فیلم را اکران کند و…
فرض کنیم که دولت بگوید من صرفنظر میکنم به هر حال یک وضعیتی بود و حالا شتر دیدی ندیدی و فرض میکنیم کسی حجاب از سر برنداشته پس بیایید دور هم فیلمی بسازیم تا مردم سرگرم شوند؛ اما مردم نشان دادند در شرایط فعلی سینما نمیخواهند! همین چندی پیش بود که با شوقوذوق اعلام کردند ۸۱ هزار نفر در یک روز به سینما رفتند ولی در یک کشور ۸۰ میلیونی با ۶۰۰ سالن سینما ۸۱ هزار نفر یعنی هیچی! این یعنی مردم تا اطلاع ثانوی از سینما یا هر تفریح دیگری روی گرداندهاند. این رفتار و اتفاقات چه میگوید؟ میگوید الان سینما محل درستی برای سرمایهگذاری نیست یعنی آدم عاقل که پولش را از راه حلال به دست آورده باشد، این کار را نمیکند، آن هم با قیمتهای امروزی که هزینه ساخت یک فیلم ۱۰ الی ۱۲ میلیارد تومان میشود. ۱۲ میلیارد تومان بابت ساخت یک فیلم نمیدهند آن هم فیلمی که نمیدانند سرنوشت اکران آنچه خواهد شد؛ اما لااقل تا اطلاع ثانوی میتوانند حدس بزنند مردم برای تماشای فیلم به سینما نخواهند رفت یا مطابق انتظارات آنها به تماشای فیلم نخواهند نشست. من نمیدانم این اطلاع ثانوی چقدر طول خواهد کشید ممکن است این اطلاع ثانوی ما را به شرایط مشابه سالهای گذشته برگرداند و در صورتی این اتفاق میافتد که جمهوری اسلامی عقبنشینی کند و در حوزه اقتصاد، حوزه سیاست خارجی و حوزه اجتماعی، یعنی به رسمیت شناختن حق مردم در انتخاب سبک زندگی به اصلاحاتی دست بزند جز با این عقبنشینیها وضعیت، عادی نخواهد شد و آن وضعیت آنتاگونیستی از بین نخواهد رفت. خیلیها وانمود میکنند این مسائل فقط مختص شهرهای بزرگ است و آمارهایی میدهند اما کسی که گوش شنوا داشته باشد و زیپ جیبش به روی هبههای دولتی بسته باشد، چنین نظری ندارد. آنهایی که زیر پوست جامعه را بهخوبی احساس میکنند، به این آمارها و تحلیلها اعتنایی نمیکنند.
از نظر من اطلاع ثانوی ممکن است یک سال یا بیشتر طول بکشد، اگر بیشتر از یک سال باشد گمان من این است که ما به سمت شرایط بدتر سوق پیدا میکنیم اما اگر کمتر از یک سال باشد به گمان من نشانه واضحی از این خواهد بود که نظام جمهوری اسلامی در سیاستهای کلی اصلاحاتی عمیق انجام داده و از مواضع قبلی عقبنشینیهایی کرده است و افقهایی را باز میکند، در غیر این صورت تا اطلاع ثانوی هنرمندان در سمتی از تاریخ ایستادند که خیلی مورد خوشایند آقای اسماعیلی و شرکا، یا آقای جبلی و شرکای ایشان نخواهد بود.