پایان سیزدهین «سینما حقیقت» در سایه انتقاد و امید
سیزدهمین جشنواره فیلم مستند ایران با اهدای بیشترین جوایز به دو فیلم «جایی برای فرشتهها نیست» و «خط باریک قرمز» و انتقاداتی سیاسی و اجتماعی به پایان رسید.
به گزارش فیلمروز، آیین پایانی سیزدهمین جشنواره مستند ایران (سینما حقیقت) به دبیری محمد حمیدی مقدم، دوشنبه ۲۵ آذرماه از ساعت ۱۸:۳۰ با حضور جمعی از مستندسازان و مدیران سینمایی در تالار وحدت برگزار و برگزیدگان این رویداد معرفی شدند.
این مراسم با اجرای محمدرضا شهیدیفر و نیز حضور علی ربیعی سخنگوی دولت، سردار احمد نوریان معاون اجتماعی نیروی انتظامی و حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی همراه بود.
محمد حمیدی مقدم، مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و دبیر این رویداد که پس از چند سال به جای طباطبایی نژاد به بر مسند مدیریت سینمای مستند آمده است در بخش ابتدایی این مراسم گفت: پرسشهای جدید نیاز به پاسخ های جدید دارد و نمیشود یا راه های قدیم به آنها پاسخ داد و به همین دلیل از همه کسانی که در این دگرگونی برای استانداری سازی جشنواره همراهی کرد قدردانی میکنم.
او آماری از این جشنواره ارائه کرد که شامل ۳۵۰۸۷ نفر تماشاگر در این جشنواره، بیش از ۷۰۰۰ بلیت فروخته شده و نمایش فیلمها در ۱۹ استان میشد.
وی تاکید کرد:جشنواره چهاردهم نزدیک است و روند استاندارد سازی را ادامه میدهیم. ضمن اینکه سینما حقیقت به جایگاهی رسیده که میتواند محل اولین نمایش فیلمها باشد.
اولین بخش اهدای جوایز به هنر و تجربه، ناجی هنر و تلویزیون اختصاص داشت که جایزه بخش هنر و تجربه همزمان به دو فیلم تعلق گرفت.
* جایزه هنر و تجربه
تندیس هنر و تجربه و مبلغ ۸۰ میلیون ریال مشترکاً به «سام کلانتری» کارگردان «جایی برای فرشتهها نیست» و «فرزاد خوشدست» کارگردان «خط باریک قرمز» اهدا شد. [هر یک ۴۰ میلیون ریال]
* جایزه آسیبهای اجتماعی
لوح تقدیر جایزه نقدی از طرف معاونت اجتماعی نیروی انتظامی به «خط باریک قرمز» کارگردان «فرزاد خوشدست» تقدیم شد.
* جایزه شبکه مستند
لوح افتخار و جایزه نقدی شبکه مستند سیما به «مهدی فارسی» کارگردان فیلم «صد سال تنهایی» اهدا شد.
* مسابقه فیلمهای مستند کارآفرینی
لوح تقدیر به آقایان «علیاکبر رفوگران» شخصیت فیلم «خودکار» [ساخته محمد ثقفی] و «محمد قائمپناه» شخصیت فیلم «رویای آب» [به کارگردانی محمد واعظی] تقدیم شد.
جایزه سوم: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال به فیلم «خودکار» به کارگردانی محمد ثقفی تعلق گرفت.
جایزه دوم: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۲۰ میلیون ریال به «محمد واعظی» کارگردان فیلم «رویای آب» اهدا شد.
جایزه اول: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال به «مهدی گنجی» کارگردان فیلم «من میخوام شاه بشم» تقدیم شد.
هیات داوران بخش مستندهای کارآفرینی: شهابالدین عادل، مهدی باقری، بهراد مهرجو
* جایزه شهید آوینی:
تندیس برنزی شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلون ریال به «حامد سعیدیراد» کارگردان فیلم «کاست» رسید.
تندیس نقرهای شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۲۰ میلیون ریال به «امیرحسین نوروزی» کارگردان فیلم «خاطرات موتورسیکلت» تعلق گرفت.
تندیس طلایی شهید آوینی، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال به «امیر اُصانلو» کارگردان فیلم «پیرمرد و خواننده» تقدیم شد.
هیات داوران جایزه شهید آوینی: سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد، مسعود فراستی، مهدی قربانپور
* مسابقه بینالملل:
– جایزه ویژه هیات داوران بخش مستندهای کوتاه و نیمهبلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۲۰۰۰ دلار مشترکاً تقدیم شد به فیلمهای «و آنگاه شب فرا میرسد» ساخته «مایا نواکوویچ» تولید کشورهای صربستان و بوسنی و «قاشق» ساخته «لیلآ پاکالنینا» تولید کشورهای لتونی، نروژ، لیتوانی [هر یک ۱۰۰۰ دلار] – بهترین کارگردانی مستند کوتاه:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۳۰۰۰ دلار اهدا شد به فیلم «آشو» به کارگردانی «جعفر نجفی» از ایران
– بهترین کارگردانی مستند نیمهبلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۴۰۰۰ دلار تقدیم شد به لیلی، کارگردان فیلم «حیوانات از نفس افتاده» از آمریکا
هیات داوران بخش مستندهای کوتاه و نیمهبلند مسابقه بینالملل: رائد فریدزاده (ایران)، وتون نورکلاری (کوزوو)، منگ شیه (چین)
– لوح تقدیر بخش مستند بلند:
لوح تقدیر هیات داوران تعلق گرفت به فیلم «خسوف» به کارگردانی «محسن استادعلی» از ایران
– جایزه ویژه هیات داوران بخش مستند بلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۲۰۰۰ دلار مشترکاً تقدیم شد به فیلمهای «قهرمان گله» ساخته «تون فان زانتفورت» از کشور هلند و «جایی برای فرشتهها نیست» به کارگردانی «سام کلانتری» از ایران [هر یک ۱۰۰۰ دلار] – بهترین کارگردانی مستند بلند:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۵۰۰۰ دلار اهدا شد به فیلم «کنار رینگ» به کارگردانی آندره هورمان، تولیدکشورهای آلمان و آمریکا
هیات داوران بخش مستندهای بلند مسابقه بینالملل: مهرداد اسکویی (ایران)، زلاتینا روسووآ (بلژیک)، کارول پیکارشیک (لهستان)
* مسابقه ملی:
– بهترین نویسنده گفتار متن یا گوینده:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال مشترکاً به «امیرمهدی حکیمی» و «حجت بامروت» نویسندگان فیلم «مهدی که به دنیا آمد» تقدیم شد.
– بهترین صدا:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال «انسیه ملکی» صداگذار فیلم «کاغذپارهها» اهدا شد.
– بهترین موسیقی:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال به «حبیب خراییفر» آهنگساز فیلم «جایی برای فرشتهها نیست» تعلق گرفت.
– بهترین پژوهشگر:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال به «بابک گودرزینژاد طهران» پژوهشگر فیلم «ناگفتههای شهر شلوغ» اهدا شد.
– بهترین فیلمبردار:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال به «مرتضی پورصمدی» فیلمبردار فیلم «خط باریک قرمز» رسید.
– بهترین تدوین:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال به «مرتضی پایهشناس» تدوینگر فیلم «گلولهباران» تعلق گرفت.
– بهترین کارگردانی فیلم مستند کوتاه
با تقدیر از مستند «تنها چند متر» به کارگردانی «حجت طاهری»، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۲۰ میلیون ریال به «علی شهابینژاد» کارگردان فیلم «آبشار» تقدیم شد.
– بهترین کارگردانی فیلم مستند نیمهبلند
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال مشترکاً به «مرتضی پایهشناس و حسین مؤمن» کارگردانان فیلم «گلولهباران» اهدا شد.
– بهترین کارگردانی فیلم مستند بلند
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۸۰ میلیون ریال به «محسن استادعلی» کارگردان «خسوف» تقدیم شد.
– جایزه ویژه هیأت داوران
جایزه ویژه هیأت داوران شامل تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال، با سپاس ویژه از سازندگان دو فیلم مهمانشهر (مهدی سقطچی) و تارهای ممنوعه (حسن نوری) به خاطر تلاش در مسیر همگرایی فرهنگی و اجتماعی، تعلق گرفت به «محمدصادق اسماعیلی» کارگردان فیلم «آدور»
– جایزه ویژه دبیر جشنواره:
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال به فرزاد خوشدست کارگردان فیلم «خط باریک قرمز» اهدا شد.
– بهترین فیلم (تهیهکننده)
نشان فیروزه، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۲۵۰ میلیون ریال به «مرتضی شعبانی» تهیهکننده فیلم «گلولهباران» تقدیم شد.
هیات داوران بخش مسابقه ملی: استاد کامران شیردل، یونس شکرخواه، سیفالله صمدیان، پیروز کلانتری، حبیب احمدزاده، محمدحسین مهدویان، مونا زندی حقیقی
– تقدیرهای دبیر جشنواره:
ناصر زوری کاراکتر فیلم «مهمانشهر» که فیلمی در ترویج روحیه امید و پویایی بود پیش از اهدای جایزه ویژه دبیر جشنواره مورد تقدیر قرار گرفت.
همچنین در این بخش از محسن اسلامزاده کارگردان فیلم مستند «زندگی میان پرچم های جنگی» هم بابت ریسک پذیری در ساخت فیلم مستند تقدیر به عمل آمد.
شخصیت اول فیلم «بانو عصمت» که مادر ۵ شهید است هم در این بخش از اختتامیه سیزدهمین جشنواره بین المللی سینماحقیقت مورد تقدیر قرار گرفت.
– جایزه ویژه تماشاگران (ویژه سرمایهگذار)
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال به حامد شکیبانیا و محسن شاه محمد میراب سرمایهگذاران فیلم «جایی برای فرشته ها نیست» اهدا شد.