کرونا و یک قربانی دیگر: عزت الله مهرآوران درگذشت
عزت الله مهرآوران بازیگر پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون، جمعه شب پس از تحمل یک دوره بیماری کرونا در بیمارستان آتیه تهران درگذشت.
مهرآوران در آژانس شیشهای، مومیایی۳، وضعیت سفید، لیسانسهها، بچه مهندس، هیولا و فیلمها و سریالهای معروف دیگری ایفای نقش کرده بود.
چهارم مهرماه بود که با عزتالله مهرآوران تماس گرفتم تا از جزئیات ابتلایش به کرونا بگوید. خودش با آن تواضعِ همیشگیاش بهسختی صحبت میکرد و فقط از مردم خواست برای او دعا کنند.
دوست نداشت همهچیز گردنِ واکسن بیفتد تا خدایی ناکرده تفسیرِ غلطی برای اذهان اتفاق نیفتد که در روند واکسیناسیون اختلالی ایجاد شود. به همین خاطر در جریان این گفتوگوی کوتاه تأکید کرد که: «تزریق دو نوبت واکسن کمک کرده است کرونا ریههایم را درگیر نکند و فقط مشکل تنفسی باعث شده است در بخش CCU بستریام کنند که امیدوارم با دعایِ خیر مردم بتوانم هرچه زودتر سلامتیام را به دست آورم.»
او در جریان بازی در سریال “ساخت ایران۳” که برای نمایشخانگی تهیه میشود درگیرِ بیماری کرونا شد. بازیگری که کارهای خوبی مثل “وضعیت سفید” و حتی طنزهایی مثل “هیولا”ی مهران مدیری و “لیسانسهها”ی سروش صحت را از او دیدهایم.
اگر به این سریال نوستالژی نگاهی بیندازیم مهرآوران شخصیت هوشنگ را بازی کرد که فردی مهربان و سازگار است. او با وجود تمام بحث و جدلها و ناسازگاریهای همسرش “محترم” با بازی افسانه بایگان تلاش میکند صلح و مهربانی را بین همه برقرار کند. جالب است وقتی از او سؤال کردیم “چرا این کارهای خوب و دلچسب را در سریالهای جدید تلویزیون پیدا نمیکنیم؟”، اینطور پاسخ داد “چون از آن وسواسها و توجه به فیلمنامه و قصه خبری نیست.”
چند روز بعد مدیرعامل مؤسسه هنرمندان پیشکسوت در گفتوگویی از ۹۰ درصد درگیری ریههای آقای بازیگر خبر داد و همچنین عزتالله مهرآوران به خواب مصنوعی رفت. روزهای بعد خبرهای خوبی مخابره شد که حالِ بازیگر پیشکسوت رو به بهبود است. اما روز پنجشنبه هژیر مهرآوران در گفتوگو با تسنیم اعلام کرد که حالِ پدرش وخیمتر شده و وضعیت عمومی خوبی ندارد.
او در جریان این گفتوگو به این نکته اشاره کرد که وضعیت عمومی پدرم تا جایی به هم ریخته که داروهای بیهوشی را قطع کردهاند اما هنوز هوشیار نشده است. حتی روند فعالیت ویروس کاملاً متوقف شده اما ویروس روی بخشهای مختلف بدن تأثیرات خودش را گذاشته و همه ارگانهای مهم را درگیر کرده است.
او شبِ گذشته دارفانی را وداع گفت و قرار است حداکثر روز دوشنبه به خاک سپرده شود. هژیر مهرآوران که حالِ خوبی هم نداشت در گفتوگویی با تسنیم اعلام کرد که اگر اقوامشان از اهواز و دیگر شهرها برسند احتمال زیادی دارد که روز دوشنبه ۱۹ مهرماه، پدرم در قطعه هنرمندان به خاک سپرده شود. او همچنین درخواستی هم از طرفِ خانواده «مهرآوران» مطرح کرد: از حسنِ توجه همه مردم و رسانهایها و ملت ایران کمال تقدیر و تشکر را داریم اما به جهت شیوع کرونا این درخواست را داریم که برای تشییع، ازدحام نداشته باشیم.
گفتوگو با عزتالله مهرآوران چگونه شکل گرفت. بارها به صورت تلفنی و کوتاه انجام شده بود اما آن روز این گفتوگو حال و هوای دیگری داشت. ماجرا از این قرار بود که پشت صحنه برنامه کودکانهای رفتیم. عزتالله مهرآوران بازیگر قدیمی سینما، تئاتر و تلویزیون را آنجا دیدیم.
. غرضِ از گفتوگو با این بازیگر، احوالات این روزها و حضورش در کارهای نوستالژی مثل “وضعیت سفید” بود، حرفهای گفتنی جذاب و قابل توجهی داشت تا جایی که شخصیت هوشنگ در این مجموعه تلویزیونی را دانشگاه دانست.
وقتی از او سؤال کردیم بازیگران کاربلدی مثل شما در کارهای ضعیفی حضور پیدا میکنند بسیاری برایشان سؤال بهوجود میآید، همچون سریال “پدرپسری” که البته موقعیتهای خوبی هم داشت نتوانست مخاطب جلب کند، چرا در این نوع کارها حضور پیدا میکنید که برخی میگویند شأن بازیگرانی مثل شما نیست؟- لب به گلایه گشود:
من شخصاً برای هیچکاری شأنی ندارم بهجز هنر؛ من نمیتوانم انتخاب کنم، بهخاطر اینکه من در برزخ بازیگریام؛ نه پیرم و نه جوان، بنابراین انتخاب میشوم، وقتی که انتخاب میشوم اولین چیزی که به ذهنم میآید که آن نقش هنوز میتواند لبخندی بهروی لبهای تماشاگر بیاورد یا نه. دوم برایم دستمزد اهمیت دارد چون خانه ندارم.
کرایه خانه برایم سخت است؛ بازنشستهام و در این سنوسال باید کار کنم تا بتوانم زندگیام را پیش ببرم. اگر خانه داشتم کارهایم را مینوشتم چون من خودم را هنرپیشه نمیدانم.
اما عزتالله کدام یک از آثارش را بیش از همه دوست داشت؟ بارها در لا به لای این گفتوگو تأکید کرد «وضعیت سفید». من بعد از ۵۵ سال کار کردن باید اعلام کنم که “وضعیت سفید” برایم دانشگاه است.
بهخاطر اینکه حتی اجسام بسیار کوچک، حیات خودشان را از دست میدهند و حیات دیگری پیدا میکنند. جالب است در سریال میبینید ما انسانها و فامیل دعوا میکنیم و حیوانی در آن انتهای باغ رفتارِ معمولی خودش را دارد، خودی که نه دعوا دارد و نه قهر میکند.
بسیاری از جاندارانی که در اطراف این کار بودند هویت و معنای تازهای پیدا کردند، حتی یک نعلبکی فقط برای اینکه چایی را سرد کند از آن استفاده نشد، حیات دیگری پیدا کرد بهعنوان نمونه با ارزش سنتی چای خوردن.
** وقتی از او سؤال کردم که در کارهایی که این روزها ساخته شده است و بارها هم پخش میشود نقشی وجود دارد که شما را درگیر خودش کرده باشد تا جایی که به خودتان بگویید “ایکاش این نقش را من بازی میکردم!”؟ از مشکلی گفت که شاید بسیاری تا آن روز نمیدانستند «مشکل سکته چشمی».
او گفت: من بهدلیل سکته چشمی که کردم تلویزیون نمیتوانم ببینم و در سینما نمیتوانم فیلم ببینم، بنابراین من حسرت این را ندارم کاش من این بازی را میکردم و حسرت این را دارم که برای بازیام، ضعیف نشوم.
عزتالله مهرآوران، فتحعلی اویسی و چندی پیش بازیگران پیشکسوت دیگری هم درگذشتند که هرکدام مشکلات، گلایهها و انتقاداتی داشتند که در زمانِ حیاتشان کسی به آنها توجه نکرد و وقتی دارفانی را وداع گفتند، پیامهای تفقدآمیز رسانهای میشدند اما دریغ از اینکه یک بار مسئولین فرهنگی کشور و یا دوستان نزدیک، گرهی از مشکلاتِ این پیشکسوتان باز کنند.
با نگاهی به ناگفتههای عزتالله مهرآوران و مشکلاتی که برای هنرمندان پیشکسوت وجود دارد مسئولین فرهنگی کشور خصوصاً سینماییها و تلویزیونیها از این اتفاقات درس بگیرند و هنرمندان را در قیدِ حیات دریابند!
منبع: تسنیم