نمایش در زمان حقیقی و تجربه وحشی نفرت انگیز
سایت تحلیلی خبری فیلمروز/ کمال پورکاوه: حبیب نریمانی دانش آموخته رشته کارگردانی نمایش از دانشگاه سوره اصفهان است که سالها است در حوزه رسانه ، برنامه های مختلفی را برای شبکه های مختلف تلویزیونی تولید کرده است ، در این روزهای شیوع کرونا و تعطیلی بسیاری از مراکز فرهنگی و هنری به سراغ پروژه جسورانه ای رفته است که پلتفرم پر مخاطب اینستاگرام را تبدیل به محلی برای اجرای نمایش کرده است. تجربهای نو که به گفته او، نه تئاتر است و نه سینما. این کارگردان خلاق سینما و تئاتر درباره ویژگی های این اجرای تازه می گوید: این یک مدیای جدید است که ابتدا خودمان هم نمیدانستیم در پوستر برای معرفی آن از چه اصطلاحی استفاده کنیم اما در نهایت اصطلاح (Real Time Play) یعنی «نمایش در زمان حقیقی» را برای آن انتخاب کردیم.
از آنجا که بستر ارتباط تصویری زنده در اینستاگرام فعال است، به نظرم بهترین فرصت برای یک اجرا در این فضا است که منطبق با فاصله گذاری اجتماعی نیز هست، پس با آنالیز نمایش مده آ اوریپید، یک متن را برای اجرا در پخش زنده اینستاگرام طراحی کردم.
تمرینات فشرده این اجرای جدید که تماما در بستر واتس آپ و با حضور تمام بازیگران و عوامل فنی در بازه زمانی دو ماهه به وقوع پیوسته ، طبیعتا تجربه جدید را برای بازیگران این اجرا رقم زده ، که دشواری های خاص خود را نیز به همراه داشته است. شبنم پایندان با تجربه ۱۵ ساله از بازی در نمایش های مختلف درباره ویژگی های حضور در این تجربه جدید به خبرنگار فیلمروز می گوید :وقتی آقای نریمانی درباره اجرای این ایده با من صحبت کردند من در ابتدا تردید داشتم که آیا میتوان چنین چیزی را که تا به حال سابقه اجرایی هم در جهان برای آن وجود نداشته را به بهترین شکل کار کرد یا نه ؟ اما وقتی با توضیحات بیشتر ایشان مواجه شدم که اساسا این اجرا را نمیتوان یک کار تئاتری نامید و یک تجربه جدید ارتباطی است دلگرم شدم و این روزها هم که چندین قسمت از برنامه ما اجرا رفته و نظرات دوستان و دیگر بیننده ها را میبینم متوجه می شوم که مخاطبان ما هم این اجرا را چیزی شبیه خود زندگی واقعی دانتسته و با آن ارتباط برقرار کرده اند و حتی حس و حال اجرا را از قاب کوچک گوشی موبایل هم دریافت کرده اند
بازیگر اجرای ” وحشی نفرت انگیز ” درباره تفاوت ها و شباهت های این نوع از بازیگری با بازی در تئاتر واقعی و در کنار تماشاگران تصریح کرد : تمرین های این اجرا به شکل آنلاین و از طریق واتس آپ صورت میگرفت و یکی از سخت ترین تجربیاتی بود که من تا به حال داشته اما تجربه بازیگری آنلاین برای من دقیقا همان استرس اجرای واقعی در صحنه را هم برای من به دنبال داشت. با اینکه در این اجرا ما تماشاگران خودمان را نمیدیدیم اما میدانستیم که عده زیادی از طریق گوشی های خودشان مشغول تماشای ما هستند.
بهزاد خورشیدی گرافیست و طراح پوستر نام آشنای سینما که طراحی بسیاری از آثار مطرح سینما همچون قرمز، آواز قو ، مهمان مامان و دعوت را بعهده داشته است، ضمن اشاره به رویکرد جدید و خلاقانهای که در اقتباس نمایشنامه مده آ در این اجرا به کار رفته است، درباره ویژگیهای طراحی پوستر ” وحشی نفرت انگیز ” گفت : چون اجرای این کار کاملا در فضای مجازی به انجام می رسید، من همواره یک طرح دایره بسته به ذهنم می رسید چرا که بدون اینکه بازیگران بتوانند با یکدیگر ارتباط حضوری داشته باشند و یا اینکه بتوانند نفس تماشاگران را در هنگام اجرا احساس کنند ، انگار که در یک دایره بسته مشغول فعالیت هستند و من چون ترجیح می دهم در طرحی هایی که دارم بر روی شخصیت اصلی هر اجرایی تمرکز کنم به شمایل بازیگر زن این اجرا رسیدم . چرا که به نظرم چیدمان کلیه عوامل و بازیگران هر پروژه ( چه فیلم و چه تئاتر ) هیچ تاثیری در درک و دریافت تماشاگر ندارد. و چون در رابطه با اجرای وحشی نفرت انگیز من قبلا مده آ را خوانده و لحن تراژیک ان را دریافت کرده بودم ، فضای اصلی پوستر را خاکستری دیدم و خشونت درونی آن را فقط با یک تاش اجرا کردم.
این برنامه هر روز ساعت ۶ عصر ، در صفحه مخصوص گروه مستقل بیدار به آدرس اینستاگرام bidaargroup@ به صورت زنده اجرا خواهد شد .این کار با پشتیبانی خانه نمایش مهرگان و سایت فیلمروز به اجرا می رود