گفتگو با حامد اصلانی کارگردان فیلم کوتاه ” اس” که از جشنواره فجر انصراف داد
به گزارش فیلمروز،حامد اصلانی بعد از ساخت فیلم های کوتاه «او»، «سه روز بعد از ناکازاکی»، «کورسو» و «دریازدگی»، با ساخت فیلم” s ” یکی از فیلمسازان کوتاه راه یافته به سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر بود که در اقدامی ناگهانی و با اتکا به ایین نامه جشنواره مبنی بر زمان حداکثری ۱۵ دقیقه برای فیلم های کوتاه ،به همراه سیاوش شهابی و کتایون پرمر از جشنواره انصراف داده و فیلم های خود را بیرون کشیدند. این اقدام دسته جمعی که رقم فیلم های کوتاه منتخب را در جشنواره از ۷ فیلم به چهار فیلم کاهش داد، حواشی های بسیاری را هم در میان علاقمندان سینما و برگزار کنندگان جشنواره به وجود آورد.
به بهانه آغاز به کار جشنواره سی و هفتم فجر با حامد اصلانی درباره چرایی انصراف فیلمش از جشنواره و جایگاه فیلم کوتاه در سینمای این روزها به گفتگو نشسته ایم :
با توجه به آیین نامه جشنواره فجر که به فیلم هاى بلندتر از ۱۵ دقیقه اجازه حضور نمیدهد، شما یکى از کسانى بودید که انصراف دادید. آیا از این قانون مطلع نبودید؟
– اشتباه اصلى از خود من بود که آیین نامه را دقیق نخوانده بودم. فیلم من ۱۶ دقیقه و ۴۶ ثانیه است که در جشنواره فیلم کوتاه تهران و جشنواره فیلم ده پذیرفته شده بود.ما نسخه ى ۱۵ دقیقه اى هم براى ارسال در جشنواره خارجى داشتیم، فقط کمى تیتراژ را سریع تر کردیم و زمان پلان اسلوموشن اول فیلم را هم کوتاه تر کردیم، بالاخره تشخیص اینکه با کوتاه کردن زمان، به فیلم لطمه وارد مى شود یا نه با کارگردان و تهیه کننده است.
پس از جشنواره فیلم کوتاه تهران که فیلم در دو بخش اصلى کاندید شد، یکى از فیلم هایى که براى ارسال به جشنواره فیلم فجر مد نظرشان بود، فیلم من بود و به من گفتند که اگر نسخه ى ۱۵ دقیقه اى دارى بفرست و من فرستادم.دو سه روز بعد به خاطر حذف شدن تعدادى از فیلم هاى دوستان به دلیل همین قانون پذیرش فیلم هاى کمتر از ۱۵ دقیقه، دچار عذاب وجدان شدم و خیلى به صورت دلى و به خاطر بقیه دوستان انصراف دادم.
یعنى شما اعتراضى به آیین نامه نداشتید و فقط از روى مرام فیلمتان را خارج کردید؟
نه اعتراض هم بود، بالاخره باید تکلیف این آیین نامه براى سالهاى بعد معلوم شود و آیین نامه اصلاح شود.
با توجه به اینکه فیلم شما لطمه چندانى از بابت کوتاه شدن ندیده است و با علم به اینکه شما میدانستید ۱۵ دقیقه جز ایین نامه جشنواره است و این نکته به صورت شفاهى به شما گفته شده بود، ایا فکر نمیکنید خارج کردن فیلمتان از جشنواره غیرحرفه اى تلقى میشود؟
– خیلى شاید نشود عنوان “غیرحرفه اى” را بر روى این کار گذاشت، به هر حال یک سرى مشکلاتى وجود داشت از طرف انجمن فیلم کوتاه که گویا گفته بودن فیلم هاى امسال ما با توجه به آیین نامه فقط سه فیلم است، و براى اینکه رقابت بیشتر شود و فیلم هاى بیشترى بتوانند وارد جشنواره فجر شوند یک سرى از فیلم هاى بالاى ۱۵ دقیقه هم معرفى کرده بودند. و آقاى داروغه زاده گفته بودند که با توجه به اینکه فرصتى براى تغییر آیین نامه نیست به فیلمسازان بگویید فیلم هایشان را کوتاه کنند. مسئله بیشتر به رییس صنف کوتاه برمیگردد که چرا زودتر جلساتى با دبیر جشنواره نگذاشته است که بتواند روى آیین نامه تاثیر بگذارد!
چقدر جشنواره فیلم فجر رو در رشد و اعتلای فیلم کوتاه مهم مى دانید؟
– شاید در مسیر فیلمساز مخصوصا آنهایى که مى خواهند فیلم بلند کار کنند تاثیر بگذارد. شخصا فیلم من وقتى در جشنواره فیلم کوتاه تهران یا جشن خانه سینما قبول میشود خوشحال ترم چون جشنواره فیلم فجر زیاد به فیلم کوتاه و حقیقت و انیمیشن اهمیت نمیدهد. من خودم از عوامل پشت صحنه هستم و زیاد کاخ جشنواره رفتم و زیاد برایم فجر اهمیتى ندارد، اما مسائلى پیش امد که فضا چرک شد و براى همین حالم بهتر شد وقتى فیلم را از جشنواره بیرون کشیدم و احساس کردم آرام تر شدم.
آیا فقط فیلم را به قول خودتان مرامى بیرون کشیدید یا اعتراضى هم به همراه داشت ؟
– طبیعتا اعتراض هم بود وقتى سه فیلم انصراف میدهند یک حرکت اعتراضى است، ولى جرقه اصلى به خاطر همان بحث دلى بود، انگار قانون را رعایت کردم چون فیلم من به هر حال ۱۵ دقیقه نبود و بلندتر بود.به نظرم کار ما یک حرکت مثبت محترمانه اعتراضى بود، یعنى به نحوى گفتیم اگر براى فجر فیلم کوتاه اهمیت ندارد، براى ما هم فجر اهمیتى ندارد.چون بى اغراق سینماى کوتاه ما خیلى جلوتر از سینماى بلند ماست و جشنواره هایى که بچه هاى فیلم کوتاه شرکت میکنند ، کارگردانان فیلم هاى بلند در خواب هم نمیبینند!
این نگاه اشتباه در پیشکسوتان وجود دارد که فیلم کوتاه را جدی نمی گیرند و مدام میگویند ان شاالله فیلم جدى ات و منظورشان فیلم بلند است!
ایا این روند درست است که فقط بهترین هاى جشنواره فیلم کوتاه تهران و جشن خانه سینما به جشنواره فیلم فجر معرفى شوند؟ این کار دایره پذیرش فیلم هاى کوتاه را محدودتر و کوچکتر نمى کند؟
– نه من موافق این روند پذیرش نیستم، شاید فیلمى این وسط ساخته شود که بهتر از تمام این فیلم ها باشد پس تکلیف آن فیلم چه میشود؟ فجر باید داورى مستقل را جدى بگیرد. شاید بعضى فیلم ها از طرف داوران با قضاوت پر سوال و پر حاشیه اى مواجه شوند و با نگاه سلیقه اى همراه باشند و نتوانند موفقیتى در آن دو جشن به دست آوردند. به نظرم حتى اگر جشنواره فیلم فجر نمى خواهد وقت و هزینه ى اضافى صرف اینکار کند و اصرار بر آیین نامه اش دارد، باید صنف فیلم کوتاه به وارد عمل شود و آیین نامه را تدوین کند و فیلم هاى متقاضى را ببیند و داورى کند، تا همه بتوانند شرکت کنند و حرف و حدیثى پیش نیاید.
گفتگو از:کمال پورکاوه